Picobewind

Bel ons (06) 39 68 98 04

Meest gestelde vragen

Bij Pico Bewind wil ik je graag verder helpen dan het alleen op orde krijgen van je financiën. Door samen een weg te vinden waarin jij (vroegtijdig) weer grip krijgt op je geldzaken en alles daaromheen. Het stimuleren van zelfredzaamheid is belangrijk bij Pico Bewind. Door zelfredzaam te zijn en weer grip te krijgen op je financiën geeft dat jou een gelukkiger bestaan.

Het doel van Pico Bewind is om je financiële situatie weer op de rit te krijgen of ondersteuning te bieden bij de financiën. Ieder persoon is uniek en heeft een andere weg nodig, samen met Pico Bewind maken we een plan van aanpak met concrete afspraken en doelen.

mogelijk om zicht te houden over wat er op je beheerrekening en eventuele spaarrekening gebeurd.

Een beschermingsbewindvoerder is iemand die door de rechter is benoemd om jouw vermogen te beheren of een deel daarvan. Een beschermingsbewindvoerder zorgt ervoor dat indien jij (tijdelijk) niet in staat bent jouw vermogen te beheren, jouw vermogen beheert. De beschermingsbewindvoerder zorgt ervoor dat jouw vaste lasten worden betaald en er eventueel gespaard wordt. Indien er schulden zijn zal de beschermingsbewindvoerder een traject opstarten dat nodig zal zijn om de schulden af te kunnen lossen.

Budgetbeheer en budgetcoaching zijn minder ingrijpend dan beschermingsbewind en hoeft niet bij de rechtbank te worden aangevraagd. Bij budgetbeheer en budgetcoaching blijf je zelf altijd aansprakelijk voor jouw financiën. Bij budgetbeheer en budgetcoaching wordt er een overeenkomst aangegaan tussen client en Pico Bewind.

Indien er gebruik gemaakt wordt van budgetbeheer zal er een beheerrekening door u zelf geopend worden en behoudt u zelf een leefgeldrekening. Vanaf de beheerrekening zal Pico Bewind de vaste inkomsten en uitgave beheren. Op uw leefgeldrekening ontvangt u per week of maand uw leefgeld. Indien er sprake is van schulden zal ook hier aan gewerkt worden. Tevens wordt er gespaard indien hier ruimte voor is in het budget voor onvoorziene kosten. 

 

Beschermingsbewind wordt aangevraagd bij de rechtbank en Budgetbeheer is minder ingrijpend, hierbij is er sprake van een overeenkomst tussen client en budgetbeheerder. Bij beschermingsbewind wordt de financiële verantwoordelijkheid geheel of gedeeltelijk bij de beschermingsbewindvoerder neergelegd. Bij budgetbeheer blijft een grote verantwoordelijkheid bij de client zelf, denk aan het aanvragen van een uitkering of aangifte doen bij de belastingdienst. De budgetbeheerder is altijd bereid te ondersteunen maar niet verantwoordelijk.

De kosten voor beschermingsbewind kunt u vinden in het overzicht kosten Pico Bewind. De kosten van de beschermingsbewindvoerder vallen in de meeste gevallen onder bijzondere bijstand. De bijzondere bijstand zal aangevraagd worden door de beschermingsbewindvoerder.

De kosten voor budgetbeheer kunt u vinden in het overzicht kosten Pico Bewind. In sommige gevallen is het mogelijk bijzondere bijstand aan te vragen voor het vergoeden van de kosten. Dit is niet in alle gemeentes mogelijk.

Bij Pico Bewind is het adviesgesprek geheel kostenvrij. Tijdens het adviesgesprek zal uw hulpvraag worden besproken en gekeken worden waar Pico Bewind hulp kan bieden. Neem gerust contact op met Pico Bewind door HIER te klikken.

Naast dat Pico Bewind budgetcoaching, budgetbeheer en beschermingsbewindvoering aanbied, biedt Pico Bewind ook de volgende diensten aan:

  • Workshops MBO en VO over verschillende onderwerpen denk aan financiële onderwerpen en juridische kwesties (op aanvraag)
  • Bezwaarschriften schrijven
  • Toeslagen aanvragen
  • Juridisch advies